Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Συμβουλές για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συμβουλεύει:                                                                                                                                                           Κατά τις Χριστουγεννιάτικες αγορές μας, εμείς, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ορισμένα μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα, πριν ξεκινήσουμε τις αγορές μας.   
1. Ας προγραμματίσουμε τις αγορές μας. Κάνουμε ένα κατάλογο, με τα προϊόντα και τα άλλα αγαθά, για κάθε μέλος της οικογένειας, που θέλουμε να προμηθευτούμε. Δεν ξεφεύγουμε, από τον προγραμματισμό μας. Η αγορά είναι ελκυστική, οι βιτρίνες στολισμένες και η γιορτινή διάθεση, είναι πιθανόν να μας οδηγήσει, στην υπερκατανάλωση.      2. Προτιμούμε τα επώνυμα προϊόντα και αγοράζουμε, από επώνυμα καταστήματα, όχι από πλανόδιους πωλητές.                                                                      
3. Για τα συσκευασμένα προϊόντα, πρέπει να διαβάζουμε, με προσοχή την ετικέτα, (χώρα κατασκευής, σύνθεση προϊόντος, διεύθυνση κατασκευαστή ή εισαγωγέα) και τις οδηγίες χρήσης.
4. Για αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης, ας αξιοποιήσουμε τις προσφορές.
5. Προσοχή, στα προϊόντα "ΚΡΑΧΤΗΣ". επιβάρυνση.
6. Για μια σωστή διατροφή, το σύνθημα του ΚΕ.Π.ΚΑ. είναι: "Φρούτα και λαχανικά της εποχής". Είναι πιο φτηνά και υγιεινά. Δεν έχουν επιβαρυνθεί, με υπερβολική λίπανση, ορμόνες και φυτοφάρμακα. 8. Ας μην αγοράζουμε τρόφιμα, σε μεγάλες ποσότητες, που δεν είναι απαραίτητες, για τη συνηθισμένη διατροφή μας.
7. Αγοράζουμε, τρόφιμα, από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. 8. Αγοράζουμε το νωπό κρέας, όσο γίνεται, πιο κοντά, στην ημερομηνία, που θα διοργανώσουμε το τραπέζι και το αποθηκεύουμε, στο ψυγείο μας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μετά την αγορά του..
9. Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο, πάνω στο κρέας).
10. Ας μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κίτρινων τυριών.
11. Για επιδόρπιο, ας προτιμήσουμε φρούτα. Μια πλούσια φρουτοσαλάτα, ψητά μήλα, στο φούρνο, πασπαλισμένα, με κανέλα, ζελέ ή γιαούρτι, ελαφρύ σε λιπαρά, με κομματάκια φρούτων, είναι κάποιες αθώες και συγχρόνως γευστικές προτάσεις.
12. Πριν από οτιδήποτε άλλο, ας βάλουμε, στο πιάτο, σαλάτα. Αφ' ενός θα ελαττώσει το διαθέσιμο χώρο, για τα υπόλοιπα φαγητά και αφ' ετέρου θα μας κόψει την όρεξη.
13. Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. 15. Για κάθε αγορά μας, επιμένουμε, στην έκδοση απόδειξης πληρωμής.
14. Αν τα οικονομικά μας δε μας επιτρέπουν να αγοράσουμε όλα όσα επιθυμούμε, ας μην προσφεύγουμε, σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Όλα τα δάνεια και οι κάρτες, άσχετα με την ονομασία τους (καταναλωτικά, προσωπικά, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, χρυσές, ασημένιες ή χάλκινες πιστωτικές κάρτες) είναι "χρήμα μετρητό". Σε πολύ μικρό διάστημα, θα κληθούμε να αποπληρώσουμε τις δόσεις μας.
15. Προσοχή, στις δελεαστικές διαφημίσεις και προσφορές τουριστικών γραφείων. Οι καταγγελίες, για παραπλάνηση ακόμα και εξαπάτηση Καταναλωτών, αυτή την περίοδο, αυξάνονται, κατακόρυφα.
Οι γιορτές δε σημαίνουν υπερκατανάλωση
Προσοχή, λοιπόν και... Καλές Γιορτές!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γνωρίζετε για τη δράση του Κέ.Π.Κα.;