Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

Δικαίωση υπερχρεωμένου από Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 31 Μαΐου 2012

 

Δελτίο Τύπου

Νέα απόφαση Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης : Κόλαφος για τις Τράπεζες

 

Δημοσιεύθηκε μία νέα απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, που αφορούσε τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών - μελών του ΚΕ.Π.ΚΑ..

 

Ανδρόγυνο με τέσσερα παιδιά, προσέφυγε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., το Δεκέμβριο του 2010. Είχαν οικογενειακό εισόδημα 1.233,84 ευρώ, το μήνα, όφειλαν 231.900 ευρώ, σε οχτώ τράπεζες και το χρέος προέρχονταν, από στεγαστικό δάνειο, για την πρώτη κατοικία, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Το ζευγάρι είχε περιέλθει, σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών του, λόγω μείωσης της σύνταξης του συζύγου.

 

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνέταξε σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών και το απέστειλε στις τράπεζες. Δυστυχώς, οι τράπεζες δεν αποδέχθηκαν το σχέδιο και έτσι, το ζευγάρι, το Φεβρουάριο του 2011, κατέθεσε αίτηση, στο ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.

 

Στις 16 Φεβρουαρίου 2012 , εκδικάστηκε η υπόθεση, και πριν λίγες μέρες, εκδόθηκε η παρακάτω απόφαση:

 

«ΡυθμΙζει τα χρέη των αιτούντων με μηνιαίες καταβολές προς τους πιστωτές τους επί μία τετραετία, οι οποίες θα καταβάλλονται εντός του πρώτου τριημέρου κάθε μήνα αρχής γενομένης από τον πρώτο μήνα μετά την κοινοποίηση προς αυτούς της απόφασης, συνολικού ποσού τετρακοσίων (400) ευρώ, επιμεριζόμενο συμμετρικά στις πιστώτριες τράπεζες.

ΕΞΑΙΡΕΙ της εκποίησης την κατοικία των αιτούντων, δηλαδή μία ισόγεια μονοκατοικία συνολικού εμβαδού 140 τ.μ. με μία ισόγεια αποθήκη 26 τ.μ., που έχουν κτιστεί σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 429 τ.μ..

ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ στους αιτούντες να καταβάλλουν, για τη διάσωση της κατοικίας τους, στην ενέγγυο πιστώτρια και στους υπόλοιπους πιστωτές των οποίων οι απαιτήσεις παρουσιάζουν υπόλοιπο μετά από τις καταβολές επί τετραετία, το συνολικό ποσό των 55.250 ευρώ.

Η καταβολή των παραπάνω δόσεων θα ξεκινήσει την πρώτη ημέρα του πρώτου μήνα τέσσερα χρόνια μετά τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης, θα γίνεται εντός του πρώτου πενταημέρου εκάστου μηνός και η δόση που αφορά την ασφαλισμένη απαίτηση θα γίνει χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

 

Δηλαδή, από το ποσό των 231.900 ευρώ που όφειλαν, οι καταναλωτές θα καταβάλουν συνολικά 74.450 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρέη θα διαγραφούν και η πρώτη κατοικία της οικογένειας δε θα κατασχεθεί.

 

Επίσης, οι τράπεζες, κατά την εκδίκαση των δύο υποθέσεων, κατηγόρησαν τους καταναλωτές, για ανεύθυνο δανεισμό και δόλο, ότι δηλαδή απέκρυπταν την πραγματική τους οικονομική κατάσταση, από τις τράπεζες και λάμβαναν, έτσι, νέα δάνεια. Το Ειρηνοδικείο, όμως, απέρριψε τις κατηγορίες αυτές. Στην απόφαση αναφέρεται :

 

Η μη δολιότητα, εν προκειμένω των οφειλετών καταλαμβάνει εξ ορισμού όχι μόνο την αδυναμία πληρωμής αυτή καθεαυτή, αλλά και την ανάληψη του εγχειρήματος της λήψης του δανείου καθόσον ο δανειολήπτης που αιτείται τη λήψη δανείου δεν έχει τη δυνατότητα να υποχρεώσει τον πιστωτή να αποδεχτεί την πρότασή του, αντιθέτως δε τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα εκτός από την έρευνα των οικονομικών δυνατοτήτων του αιτούμενου δανείου (μέσω εκκαθαριστικού σημειώματος ή βεβαίωσης αποδοχών), να διαπιστώσουν και τις λοιπές δανειακές υποχρεώσεις του (σε άλλα τυχόν πιστωτικά ιδρύματα) ή την εν γένει οικονομική του συμπεριφορά μέσω του συστήματος «Τειρεσίας» (σύστημα οικονομικής συμπεριφοράς και σύστημα συγκέντρωσης κινδύνων) και σε περίπτωση που διαπιστωθεί η αφερεγγυότητα του αιτούντος δάνειο, να αρνηθούν χορήγησή του».

 

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. χαιρετίζει την απόφαση του Ειρηνοδικείου, η οποία θέτει και πάλι τις τράπεζες, προ των ευθυνών τους και τις «εγκαλεί», για ανεύθυνη δανειοδότηση. Επίσης, απαλλάσσει το ζευγάρι από το 68% των οφειλών του, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συνεχίσουν τη ζωή τους, χωρίς το άγχος των οφειλών.

 

Εγείρεται, βέβαια, το ερώτημα :

Γιατί οι τράπεζες , δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις, που τους είχε καταθέσει το ΚΕ.Π.ΚΑ., αλλά οδήγησαν τις υποθέσεις, στο Ειρηνοδικείο, υποβάλλοντας τους καταναλωτές, σε επιπλέον έξοδα και ταλαιπωρία;

 

Η απάντηση είναι ότι οι τράπεζες, χρόνια τώρα, συνήθισαν να δανείζουν, χωρίς υπευθυνότητα και ευαισθησία, για τον καταναλωτή. Τους ενδιαφέρουν μόνο τα μεγέθη τους και ο ανταγωνισμός τους ήταν μόνο στο ποια θα εκδώσει περισσότερα δάνεια. Και, βέβαια, χρησιμοποιούσαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις επισφάλειες, που οι ίδιες δημιουργούν, με τις επιθετικές τους πολιτικές, ως άλλοθι, για ληστρικά επιτόκια και χρεώσεις.

 

Ελπίζουμε ότι οι αποφάσεις αυτές του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, θα οδηγήσουν τις τράπεζες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, για την υπερχρέωση των νοικοκυριών και να αλλάξουν πολιτική, τόσο στις μεθόδους προώθησης και πώλησης των δανειακών τους προϊόντων, όσο και κατά το αρχικό στάδιο της εφαρμογής του νόμου, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ώστε να επιτυγχάνεται συμφωνία, στο εξωδικαστικό στάδιο και να μην απαιτείται η προσφυγή, στα Ειρηνοδικεία.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γνωρίζετε για τη δράση του Κέ.Π.Κα.;